dijous, 8 de setembre del 2011

Separar és igual a dividir

Sembla ser que Juli Cèsar en un informe enviat a Roma al 44 aC després d'haver conquerit Pharnaces i Zela a l'Àsia Menor en 5 dies va escriure el següent: "Veni, vidi, vici", és a dir, hi vaig anar, ho vaig veure, vaig vèncer". Juli Cèsar va ser un gran estratega militar. Sabia molt bé com vèncer l'enemic. De fet, s'ha de dir que després de cada conquesta el poble romà no sotmetia a la força el poble vençut, sinó que més aviat signava un compromís diferent a cada poble, per tal que no se li rebel·lessin, a uns els donava una autonomia i drets com als romans i a altres no (L'enveja és molt mesquina). Al final la famosa frase: "divide et impera". Una frase que va fer fortuna i que fins i tot l'astut Nicolau Maquiavelo va fer seva amb un "divideix i regnaràs".

La fractura d'un país pot tenir costos molt greus. Des de l'Eurocambra s'alerta d'aquest perill.I si no fixeu-vos què diu la presidenta de la comissió de Cultura i Educació del Parlament Europeu, l'alemanya Doris Pack:

"Per què separar-los? No crec que aporti res, no penso que sigui la bona solució, si els separeu estareu separant també una mica el país"

La realitat és que al País Valencià el sistema de doble via ha tingut un fort component polític i ara actualment el valencià està en una situació diglòssica en bona part del territori. I és una llàstima. Curiosament, els que han optat per la via valenciana, és a dir, fer l'ensenyament en valencià, han obtingut de prou millors resultats. Però això als polítics no els interessa que surti.

Ara des del diari El País s'està fent una enquesta per veure l'acceptació de la doble via. És curiós la tàctica militar aplicada a l'actualitat funciona a toc d'enquesta i de sonteig -vés a saber de qui-.

L'article del diari Vilaweb d'avui ens hauria de fer reflexionar:

L'Eurocambra alerta que 'separar els estudiants per llengües seria separar el país'

La presidenta de la comissió d'Educació: 'És com els immigrants a Alemanya, no tenim escoles turques, cal que s'habituïn a parlar l'idioma'


Una altra de les coses que diu és la següent:

'Vosaltres ja sou bilingües', lloa Pack, però reclama que a més de parlar castellà i de protegir el català es faci un esforç amb l'anglès o el francès 'per garantir-vos una bona feina en el futur'. 'A la Unió Europea cal parlar la llengua materna, la del veí i una llengua franca', reivindica Pack, membre de la CDU de Merkel i presidenta de la comissió d'Educació del Parlament Europeu des de fa dos anys.
Fins que la llengua deixi de ser  una mercaderia política per tal d'obtenir vots ens hem de quadrar i defensar el que ens és propi. Potser els polítics s'haurien de preocupar com fan a Castella i Lleó de fomentar el respecte entre les aules, dignificar i enfortir la figura de l'educador, del mestre, dignificar l'estudi i la memòria,  i no posar-se amb qüestions de nacionalisme castellà.


Ara bé, què diuen alguns polítics des de Catalunya. Fixeu-vos i analitzeu:

Ernest Maragall: 'Cap tribunal no està en condicions d'obligar-nos a establir un model educatiu'

L'ex-conseller d'Educació ha demanat a Mas que vigili 'quines amistats té' · Solidaritat presenta una ILP per a blindar la immersió lingüística · Mas: 'El sistema d'immersió lingüística no canviarà'
Per l'ex-conseller d'Educació, Ernest Maragall, (Twitter) 'cap tribunal de justícia ordinària no està en condicions d'obligar-nos a establir un model educatiu, perquè és establert per les nostres lleis'. I la interlocutòria del TSJC 'no és un atac al govern, sinó una qüestió que rebrota ara, però que va lligada a l'estatut de Catalunya i a la Llei d'Educació de Catalunya'.
En una entrevista a Onda Cero, Maragall ha advertit que 'cal evitar aquest intent de calar foc al nostre sistema educatiu', i per això ha demanat a l'executiu català que 'actuï de manera solvent' des del punt de vista jurídic i institucional. A més, Maragall ha volgut enviar un missatge al govern i li ha recomanat 'que prengui consciència de quines amistats té, amb qui treballa, i amb qui acorda els pressupostos', en referència al PP.
Solidaritat presenta una ILP per a blindar la immersió lingüística
Solidaritat Catalana per la Independència ha presentat avui una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) titulada 'Salvar l'ensenyament en català' (pdf). El partit, conscient de les dificultats de presentar una proposició de llei prèviament negociada amb els altres grups, ha optat per aquesta via. 'En aquests moments ha de ser la societat civil qui lideri la mobilització', ha dit el secretari general del partit, Uriel Bertran, i ha explicat que Solidaritat ha passat a l'acció perquè no pot ser que es contagiï aquest 'patriotisme lacrimogen i no es faci cap acció política'. A partir de demà mateix, el partit mobilitzarà milers d'adherits i simpatitzants per a recollir el màxim nombre de signatures possible.
El diputat Alfons López Tena ha explicat que el fet que es faci a través d'una ILP facilita, a més, que el tràmit sigui molt ràpid, car un cop entrada la iniciativa al registre del parlament, la mesa té quinze dies per pronunciar-se sobre la seva admissió. Segons el reglament, un cop admesa, hi ha quatre mesos més per a recollir signatures arreu del país. López Tena també ha dit que la mobilització ciutadana necessita una resposta jurídica perquè sigui efectiva i ha assegurat que la ILP que han presentat és la millor via per assolir-la.

D'entre les demandes del text articulat, destaca que el català sigui l'única llengua vehicular del sistema educatiu, que els estudiants universitaris tinguin dret a cursar totes les assignatures en llengua catalana i que la llengua d'acollida dels estudiants nouvinguts sigui el català. El partit també recorda que en qualsevol moment pot arribar la sentència del Tribunal Constitucional sobre la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), recorreguda pel PP. I per això cal aprovar prèviament una llei que blindi la immersió, com a mínim perquè la sentència del TC no tingui efectes immediats.

Mas: 'El sistema d'immersió lingüística no canviarà'
Per la seva banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha reiterat que el govern no pensa canviar de cap de les maneres el sistema d'immersió arran de la interlocutòria del TSJC. 'No canviarà el sistema de normalització ni el sistema d'immersió a Catalunya, tret del dia que les majories socials i polítiques siguin absolutament diferents de les d'ara', ha dit a RAC-1. 'Un jutge no es pot carregar la llei d'educació perquè no està recorreguda', ha afegit Mas. 'Qui toca els nassos als espanyols amb el castellà i als francesos amb el francès? Per què ens han de tocar els nassos amb el nostre idioma? Porten segles tocant-nos els nassos amb el català', s'ha queixat Mas.
El portaveu del govern, Francesc Homs, va dir que el sistema d'immersió continuaria 'peti qui peti'. I va dir que hi havia 'raons democràtiques, jurídiques i pedagògiques de pes per pensar que la immersió lingüística ha de continuar garantida'. 'Tots els problemes que puguin venir els entomarà el departament i no els traslladarem a la comunitat educativa', va afegir Homs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada