dimecres, 18 de juliol del 2012

Una iniciativa de Google: projecte sobre llengües en perill d'extinció

Google presenta un projecte per protegir 3.054 idiomes que estan en perill d'extinció. Aquest projecte està canalitzat a través del lloc web endangeredlanguages.com,  un lloc on es pot trobar i compartir informació sobre aquestes llengües. Moltes persones han aportat informacions documentades des de molt antic. De fet, encara s'hi pot participar. És clar, sempre ben documentat.

Si tafanegeu per aquest espai us adonareu de la riquesa de la diversitat lingüística estesa arreu del planeta. En concret, si aneu a la península ibèrica veureu la multiplicitat de llengües que hi ha: l'asturià (bable), lleonès, aragonès (fabla),... També, evidentment, apareix el català. Ens diu que hi ha 18,000 parlants repartits per tot el món i que és un idioma susceptible a desaparèixer.

De tota manera encara que és un projecte que ha llançat Google, l'objectiu a llarg termini és que el portin experts en el terreny de la conservació de les llengües. Es vol traspassar al  First Peoples' Cultural Council i a la comunitat (The Linguist List) de l'Instituto de Tecnología e Información sobre Lenguas (Institute for Language Information and Technology, ILIT) de la Universitat Oriental de Michigan.

Hi ha un vídeo molt il·lustratiu d'aquest projecte:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada